top of page

Sessió escolar

 

 

Dossier de poesia sobre Joan Brossa (Tatiana Gromaca)  ? SO

Libre Sant Jordi

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Seminari_ CONVERSA AMB UNA COOPERANT D’UN CAMP DE REFUGIATS  

 

Elisabet Vives (Facultat de Filosofia, URL) 

Taller_ L'ART I LA PAU  

Alumnes, Col·legi Sant Miquel (Acte obert a les famílies)

 

 

Seminari_ DE FIT A FIT LITERATURA I CREACIÓ HIBRIDA 

Presentació i recorregut per l’exposició “De fit a fit: Joan Brossa i Tatjana Gromaca”

Taller_ LA IMATGE COM A CULTURA DE LA PAU

 

Taller de narració i creació audiovisual des d’una perspectiva poètica par-

tint de la representació dels con ictes bèl·lics en àmbits com el cinema o

el fotoperiodisme. 

 

Taller_ IMATGE HÍBRIDA I LECTURA

 

Lectura de poemes de guerra i creació híbrida. Antologia de poemes de guerra

i nous formats digitals. 

 

 

Cineforum_ LA LENGUA DE LAS MARIPOSAS

Seminari_ ARBRES BATUTS PEL VENT

 

Agermanament de poetesses:
Maria Àngels Anglada - Elena Fanailova

Claudia Scandura (Sapienza, Università di Roma)

Enriqueta Anglada (Col·legi Sant Miquel) 

Exposició/Mostra

_PICASSO I LA PAU

_DE FIT A FIT

17.30 h - 18.30 h Closing session_TEMPESTA DE FLAMA. Torre (elpetitmiquel)

10.30  - 11.30

Sala d'actes

10.30 h - 11.30 h

Sala d'actes

15.30  - 17.00 

Teatre elpetitmiquel

10.30  - 11.30 

Passadís 1r BTX

11.00 - 13.00

S1B

15.00 - 17.00

S1A

15.00 - 17.00

S1C

11.00 - 13.00

S2A

15.00 - 17.00

S2B

15.00 - 17.00

S2C

08.30 - 10.30

S3A

09.30 - 11.30

S3C

12.00 - 14.00

S3B 

09.30 - 10.00

Sala d’actes

10.00 - 11.30

S4B
12.00 - 13.30

S4C 

Programa 


09.00 h – 09.30h_Welcome_ Sala d'actes
 

Cap a una nova ciutadania

 

Seminari_ LA INFORMACIÓ SEGRESTADA? 

 

Vanesa Ferreres, Col·legi Sant Miquel

Igor Pomeranzew_Journalism: above the barriers

Vicenç Lozano_ La guerra bruta de Croàcia i Sèrbia 

L'art, el camí per la pau

11.30  - 12.00 

Torre elpetitmiquel

Descripció


L’ART I LA PAU_ 3r PRI

“Picasso, l’home de la llibertat” és una proposta didàctica pensada perquè els nens de 8 i 9 anys prenguin consciència de la barbàrie de les guerres i les conseqüències que aquestes tenen cap a la població.

Els àmbits que abarca el projecte són el lingüístic, ja que es crea un relat amb les gures del Guernica; l’artístic perquè es coneix el quadre, el pintor, la tècnica que s’utilitza i es crea una obra nova amb cada una de les gures situant-les a un context diferent tot potenciant el diàleg i la creativitat; l’àmbit de coneixement del medi perquè es visualitza un documental i es conversa amb el director i una cooperant presents a Lesbos, coneixent una de les problemàtiques actuals. I, l’àmbit de valors perquè, a nivell personal, els potenciem l’esperit crític i activem la solidaritat envers els altres.

La interdisciplinarietat, la proximitat i el valor humà fa que sigui un projec- te per a encaminar els nostres infants cap a la cultura de la pau. S’acabarà amb un acte obert a les famílies i als alumnes de tercer que tindrà lloc el 25 d’abril al teatre de l’escola. 

LA IMATGE COM A CULTURA DE LA PAU_1r SO

El “Taller de Cinema: Poesia Audiovisual” proposa un treball de narració i creació audiovisual des d’una perspectiva poètica partint de la representació dels conflictes bèl·lics en àmbits com el cinema o el fotoperiodisme.

Apro tant que els i les alumnes treballaran del fenomen de la guerra a la cultura de la pau realitzarem un anàlisi de les tècniques audiovisuals que sovint s’utilitzen en el tractament dels con ictes bèl·lics en mitjans audiovisuals com el cinema i el fotoperiodisme. Aquesta lectura ens per- metrà identi car, debatre i re exionar sobre com aquest discurs narratiu condiciona el nostre punt de vista enfront aquesta problemàtica i explorar la forma d’utilitzar un altre tipus de discurs cinematogràfic i fotogràfic que ens permeti parlar de la barbàrie sense mostrar-la partint d’una forma de creació artística com la poesia. 

IMATGE HÍBRIDA I LECTURA_2n SO

A partir de l’estudi de la lírica, iniciat dins la programació del tercer tri- mestre de curs i ampliat durant la setmana de la poesia, pretenem que els alumnes analitzin, comprenguin, experimentin i treballin poemes relacio- nats amb els conflictes, la guerra i la construcció de la pau.

El departament de lologia ha elaborat una antologia poètica en diferents llengües que ha de permetre aprofundir el tema abans esmentat des de diferents perspectives.

Aplicaran també la digitalització i les eines TIC (utilitzant diferents Apps: stopmotion, gravacions...) per aconseguir crear un producte híbrid combinant la literatura i la imatge digital. 

LA LENGUA DE LAS MARIPOSAS_3r SO

Els alumnes de 3r de secundària treballaran prèviament a l’aula la guerra civil espanyola i els problemes que aquesta va comportar en tots els àmbits de la societat de l’època. Posteriorment es visionarà la pel·lícula “La lengua de las mariposas” dirigida per José Luis Cuerda a l’any 1999. La pel·lícula explica la història d’un nen que crea un vincle especial amb el seu professor, que l’introdueix en diferents aspectes de la vida. Mentre la història se centra en les experiències que fan créixer el nen, les tensions relacionades amb la imminent Guerra Civil Espanyola, periòdicament interrompen el creixement personal del nen i el seu dia a dia.

L’activitat conclourà amb un debat on els nois i noies puguin fer un intercanvi d’opinions, comentaris, preguntes, dubtes... referits a aquest conflicte que tant ha marcat la història del nostre país. 

ARBRES BATUTS PEL VENT_4t SO

“Arbres batuts pel vent” és un projecte de lectura poètica, re exió i recitació a partir de poemes de dues autores que han viscut realitats històriques i culturals diferents: Maria Àngels Anglada (Vic, Barcelona) i Elena Fanailova (Rússia). S’ha realitzat una antologia de poemes de les dues autores que tracten de la guerra i les conseqüències dels conflictes bèl·lics, centrant-se sobretot en la guerra del Vietnam i el setge a Sarajevo (Guerra de Bòsnia). Els alumnes llegiran, comentaran i recitaran poemes de les dues autores, i després faran un treball d’agermanament de versos d’una i altra autora, que després plasmaran en diverses propostes, en paper o digitals, com postals, infogra es, vídeo creació i un reportatge audiovisual del projecte. 

DE FIT A FIT. JOAN BROSSA I TATJANA GROMACA_1r BTX

Després de llegir diversos poemes sobre la guerra i les seves conseqüències (la Guerra Civil espanyola, la Guerra dels Balcans), escrits pel poeta català Joan Brossa i la poetessa eslovaca Tatjana Gromaca, els nostres estudiants han creat un llibre d’artista en petits grups. Aquests llibres han adoptat una gran diversitat de formes i expressions artístiques, incloses la pintura, la fotogra a, els retalls o objectes col·locats en capses, impresos o presentats en format de llibre. Els llibres es mostren a l’exposició titulada De fit a fit: Joan Brossa and Tatjana Gromaca. 

LA INFORMACIÓ SEGRESTADA. DIÀLEG AMB UN REPORTER DE GUERRA_4t SO i 1r SO

Igor Pomeranzew i Vicenç Lozano mantindran un diàleg amb alumnes de 1r de batxillerat i 4t d’ESO sobre la influència dels mitjans de comunicació en la guerra dels Balcans. Igor Pomeranzew, escriptor i poeta rus, va mantenir contactes amb el moviment de drets civils d’Ucraïna i va ser detingut per la KGB. Actualment exiliat del seu país, exerceix de periodista a Radio Liberty (Praga). Vicenç Lozano, periodista i historiador, és redactor de la Secció Internacional dels serveis Informatius de TV3. Va ser l’enviat especial a la guerra dels Balcans a Sèrbia i Croàcia (1991-1995) i Kosovo (1999). 

Els alumnes de 1r de batxillerat de la matèria de Ciències de la informació han organitzat l’activitat i seran els encarregats d’interpel·lar els dos periodistes. 

COL·LOQUI AMB UNA COOPERANT, SOBRE LA VIDA EN ZONES DE NETEJA ÈTNICA. 2n BTX

Quan s’acaba una guerra? Aquesta és la pregunta que a partir de l’experiència personal d’una cooperant a Bòsnia mirarem de respondre amb els alumnes de 2n de Batxillerat. L’objectiu és que els nois i noies prenguin consciència de les seqüeles (sovint insuperables) que la guerra i la neteja ètnica deixen en les persones i les comunitats que les pateixen,
i que es plantegin ns a quin punt és possible alleugerir el llast psicolò- gic, moral i social que representa. De ben segur, el debat ens conduirà a afrontar de cara temes clau per comprendre la vida després d’una guerra, com per exemple l’estat psicològic de les víctimes, la convivència amb els enemics o el retorn dels refugiats. Tot amb el propòsit de re exionar sobre les possibilitats que té la pau de sobreviure en l’Europa del segle XXI. 

REPORTERS D'ESCOLA

Els Reporters d’Escola són una gura molt representativa a dins del projecte europeu, ja que són la part més viva d’una escola: els alumnes. Aquest grup de reporters està format per alumnes de tots els cursos, des de 1r d’ESO fins a 2n de Batxillerat, amb l’objectiu d’identificar, fotografiar, filmar... tots aquells esdeveniments que succeeixen a l’escola. Tant pot ser en forma d’activitat, classe, projecció, cartell, exposició, mostra... que tenen a veure amb el fenomen de la guerra a la cultura de la pau. 

ART AND PEACE - 3rd PRI
Picasso, the man of freedom, is an educational initiative designed for students in the third course of Primary Education. The work Guernica makes it possible for children to gain awareness of the barbarity of war and the consequences it has for innocent people. The project also helps the students understand the current situation of thousands faced by refugees and learn about our political and social history. The project covers various areas: _Linguistic: children write a story whose main characters are the nine gures of the painting._Artistic: children learn about the painting, the painter and the artistic techniques he used. Then a new work in a completely different context is created with each of the gures, thus promoting dialogue and creativity. _Social: children learn about a current situation watching a documentary and talking to an aid worker who helped in Lesbos. _Values: critical thinking and active solidarity, among other values, are promoted.

Interdisciplinary, proximity and human values make this an ideal project to help children understand the importance of the culture of peace. This project will end with an event open to families and students. During the event, the students will explain the whole project and at the end there will be a symbolic action for peace.

 

IMAGE AS A CULTURE OF PEACE_ 1st SO 
Audiovisual Poetry conveys a piece of work on narration and an audiovisual creation from a poetic perspective depicting war con icts by means of lms and photojournalism.

Having in mind the students’ work on the war phenomenon and the culture of peace, we will make an analysis of various audiovisual techniques often used when dealing with war con icts, such as cinema or photojournalism. This will allow us to identify, discuss and think about how this na- rrative discourse determines the way we understand the problem and will allow us to explore alternative cinematographic or photographic discourses to talk about brutality without actually showing it, using forms of art, such as poetry, instead.

 

 

 

HYBRID IMAGE AND READING_2nd SO 
Using the knowledge on poetry acquired during the last quarter of the course and during Poetry Week, students in the second course of Secondary Education will analyse, understand and work on poems related to conflicts, war and the construction of peace.

Thanks to a Poetic Anthology prepared in different languages by our school’s Department of Philology, students will delve into the issue from different perspectives. Digitalization and TICs will also play an important role in creating a hybrid product combining literature and digital images.

 

 

BUTTERFLY’S TONGUE_3rd SO

Students in the 3rd course of Secondary Education will be studying the Spanish Civil War and its consequences. Later they will watch the lm “Butter y’s Tongue” directed by José Luis Cuerda in 1999. The lm explains the story of a boy who develops a close relationship with his teacher, who introduces the boy to different things in the world. While the story centres on the child’s ordinary coming-of-age experiences, tensions related to the looming Spanish Civil War periodically interrupt the child’s personal growth and daily life.

The activity will conclude with a discussion, exchange of views, comments, questions,... related to this con ict that affected our country to such an extent.

 

TREES BEATEN BY THE WIND_ 4th SO
Trees beaten by the wind is a project of poetic reading, reflection and recitation of poems written by two authors who have lived through two different historical and cultural realities: Maria Àngels Anglada (Vic, Barcelona) and Ièlena Fanailova (Russia). Students worked on a poetic anthology comprising poems of war and consequences drawn from war con icts by the two authors, focusing especially on the Vietnam War and the Siege of Sarajevo (Bosnian War). Students will read, comment and recite poems

by the two authors and later mix their verses together, depicting them by means of paper or digital forms, such as postcards, infographies, computer graphics, video creations and a video explaining the project.

 

EYE TO EYE. JOAN BROSSA AND TATJANA GROMACA _ 1st a-levels
After reading various poems about war and its consequences (The Spanish Civil War, the Balkan War), written by the Catalan poet Joan Brossa and, the Slovenian poet Tatjana Gromaca, our students have created an artist’s book in small groups. These books have employed a wide range of forms, including paintings, photographs, cuttings or loose items contained in a box, printed or presented in a book-like format. These books were shown in the exhibition called Eye to eye. Joan Brossa and Tatjana Gromaca.

ARRESTED INFORMATION? CONVERSATION WITH A WAR REPORTER_1st a-levels and 4th SO
Igor Pomeranzew and Vicenç Lozano will hold a discussion with students in the 1st course of A-levels and the 4th course of Secondary Education on the influence of the media in the Balkan War. Igor Pomeranzew, Rus- sian writer and poet, maintained contacts with the Ukrainian civil rights movement and was arrested by the KGB. Currently exiled from his country, he works as a journalist at Radio Liberty (Prague). Vicenç Lozano, historian and journalist, is editor at the International Section of informative services at TV3. He worked as a special envoy to the Balkan War in Serbia, Croatia (1991-1995) and Kosovo (1999).

Students in the 1st course of A-levels organized the activity in the Information Science subject and will be responsible for asking questions to the two journalists.

 

 


CONVERSATION WITH AN AID WORKER ABOUT LIFE IN AREAS OF ETHNIC CLEANSING 2nd a-levels

When does a war end? This is the question we will try to answer with the help of the personal experience of a volunteer in Bosnia. The aim is to become aware of the grave consequences (often insurmountable) resulting from war and ethnic cleansing to people and communities who suffer them, and encourage the consideration of to what extent the psychological, moral and social burden impairs them. The discussion will lead us to face key issues in understanding life after a war, such as the psychological state of the victims, living with enemies or the return of refugees. All in order to re ect on whether peace can last in 21st century Europe.

SCHOOL REPORTERS

The School Reporters are a very representative group within the European project, as they belong to the most active part of a school: students. This group of reporters is made up of students from all courses, from 1st of Se- condary Education to 2nd of A-levels, in order to identify, photograph, lm ... all those events happening at school. It may be in the form of activities, classes, posters, exhibitions, ... that deal with the path from the phenome- non of war to the culture of peace. 

Founded in 1862, is an integrated school that teaches the stages of early childhood education, primary, secondary and high school, all arranged with the Department of Education of the Generalitat of Catalonia. S'escolaritzen level three lines for a total of 1,200 students and a staff of over 100 people. The

 

College of Sant Miquel dels Sants aims to promote in accordance with the principles of a Catalan school, Christian democratic and competent. And it promotes the observation, reflection, experimentation, creativity, critical thinking, research and innovation.

 

The Sant Miquel dels sants is a school open to students and their families in the city and the region.

bottom of page