top of page

Pintura

L'art i la pau

Picasso


 

“Picasso, l’home de la llibertat” és una proposta didàctica pensada perquè els nens de 8 i 9 anys prenguin consciència de la barbàrie de les guerres i les conseqüències que aquestes tenen cap a la població.

Els àmbits que abarca el projecte són el lingüístic, ja que es crea un relat amb les gures del Guernica; l’artístic perquè es coneix el quadre, el pintor, la tècnica que s’utilitza i es crea una obra nova amb cada una de les gures situant-les a un context diferent tot potenciant el diàleg i la creativitat; l’àmbit de coneixement del medi perquè es visualitza un documental i es conversa amb el director i una cooperant presents a Lesbos, coneixent una de les problemàtiques actuals. I, l’àmbit de valors perquè, a nivell personal, els potenciem l’esperit crític i activem la solidaritat envers els altres.

La interdisciplinarietat, la proximitat i el valor humà fa que sigui un projec- te per a encaminar els nostres infants cap a la cultura de la pau. S’acabarà amb un acte obert a les famílies i als alumnes de tercer que tindrà lloc el 25 d’abril al teatre de l’escola. 

Art and Peace

Picasso


 

Picasso, the man of freedom, is an educational initiative designed for students in the third course of Primary Education. The work Guernica makes it possible for children to gain awareness of the barbarity of war and the consequences it has for innocent people. The project also helps the students understand the current situation of thousands faced by refugees and learn about our political and social history. The project covers various areas: _Linguistic: children write a story whose main characters are the nine gures of the painting._Artistic: children learn about the painting, the painter and the artistic techniques he used. Then a new work in a completely different context is created with each of the gures, thus promoting dialogue and creativity. _Social: children learn about a current situation watching a documentary and talking to an aid worker who helped in Lesbos. _Values: critical thinking and active solidarity, among other values, are promoted.

Interdisciplinary, proximity and human values make this an ideal project to help children understand the importance of the culture of peace. This project will end with an event open to families and students. During the event, the students will explain the whole project and at the end there will be a symbolic action for peace.

Consulteu fitxa 

sessió 2

Posada en comú_

Un cop n’han parlat a casa i han tornat les fitxes degudament omplertes, es fa una posada en comú, de manera que tothom llegeix i parla del què els hi han explicat els pares, els avis o els rebesavis.

L’objectiu principal és adonar-se del canvi generacional, recollir testimonis més directes de la Guerra Civil Espanyola i poder-ho relacionar-ho amb els fets actuals.

Vegeu comentaris

sessió 3

Què va passar?_ Explicació, amb suport digital, del què va ser la Guerra Civil i que porti als infants a entendre la situació actual de molt refugiats.

Consulteu suport digital

sessió 4

El quadre-crit_ Explicació, amb suport digital, del què representa el quadre que va pintar Pablo Picasso.

Consulteu suport digital

sessió 5

El conte_ Els alumnes escolten la lectura de l'àlbum il·lustrat per entendre millor les emocions i la personalitat de Picasso, l'home de la llibertat. 

sessió 6

El relat_ Per parelles agrupades amb membres de diferents classes, els alumnes han d'inventar-se un relat amb una de les figures del Guernica. Històries sobre un cavall que ha d'anar al veterinari, una senyora que està a l'ascensor o un senyor que fa footing són els nous personatges imaginaris dels infants.

sessió 7

sessió 8

El documental_ El codirector del documental "To Kima, rescat al mar Egeu", David Fontseca ens passa una versió reduïda del documental i respon les preguntes dels alumnes de cicle mitjà i superior.

sessió 1

Primeres sensacions_ Tres generacions són les encarregades d'observar el quadre de Picasso durant 2 minuts per llavors completar les frases: jo veig, jo penso, em pregunto...

La nova creació_ Les mateixes parelles són les encarregades de situar les figures del quadre en un context diferent i, per tant, pinten un nou fons per a cada personaje.

sessió 9

Després del documental_ Els alumnes de tercer redacten què han visto, què els fa pensar i què es pregunten després del documental. Això dóna peu a un diàleg i un debate per grups per trobar un bon projecte per ajudar els refugiats d'arreu.

bottom of page